In ontwikkeling
2019
2017
2014
2020
2020
2021
2014
2020
2020
2021
Onderstaande filmpjes horen bij mijn boek Ben jij al activist? Ze laten een keur aan voorbeelden zien van positief activisme. Ik hoop dat ze jou inspireren.
Moving People is een guerrilla-streetart project uit 2015 van Power of Art House. Zij plaatsten duizenden miniatuurbeeldjes van bestaande vluchtelingen in de straten van Amsterdam en Den Haag. Mensen namen ze mee, zetten ze elders neer: van de Chinese muur, het binnenhof tot aan het Witte Huis in Washington.
In 2015 werden wereldwijd 17 doelen opgesteld die een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Het zijn doelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld een eerlijke, gezonde en veilige plek is om te leven. De 193 lidstaten van de VN ondertekenden ze. Kinderen leggen de doelen in dit filmpje uit.
Oprichter en ondernemer Guido van Staveren vertelt hoe hij met Moyee Coffee streeft naar een eerlijke koffie in de hele keten. Zo vindt het branden en verpakken van koffie plaats in het land waar de bonen verbouwd worden en wordt de winst eerlijk gedeeld tussen producenten en consumenten.
MVO Nederland is de nationale kennis- en netwerkorganisatie voor bedrijven met mvo-ambitie. Haar streven: maatschappelijk verantwoord ondernemen een vanzelfsprekende zaak maken voor alle ondernemers in Nederland. Dit filmpje vertelt over de nieuwe business agenda voor 2019 van MVO Nederland.
Dit filmpje laat zien hoe het duurzame outdoorkledingmerk Patagonia radicaal anders omgaat met Black Friday, de koopjesdag vlak voor Thanksgiving. Op die dag kunnen mensen in plaats van een nieuw kledingstuk te kopen, het gratis laten repareren, of als ze het niet meer mooi vinden, verkoopt Patagonia het voor hen op eBay.
In 1982 richtte Bernie Glassman Greyston Bakery op in New York. Het is een bakkerij die met ‘open hiring’ iedereen die zich aanmeldt aan werk en opleiding helpt. Zo krijgen bijvoorbeeld ex-criminelen een kans die ze anders nooit zouden krijgen.
Er gaapt een groot gat tussen de reguliere arbeidsmarkt en dagbesteding voor cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg. Tom Niesten, manager in een GGZ-instelling, vertelt over hoe het innovatieve leerwerkproject Caffeine Dealers mensen opleidt tot barista in de eigen koffiebranderij en koffiehuizen.
Kunstenaar Daan Roosegaarde brengt met het project Windvogel een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels. Ockels droomde van slim- me vliegers die stroom opwekken. De vliegers van Windvogel wekken genoeg stroom voor tweehonderd huishoudens. Tegelijk is het een prachtig schouwspel in de donkere hemel boven de afsluitdijk.
Voor een wijksafari laten Adelheid Roosen en haar theatergroep Zina zich adopteren door een stadswijk in Nederland. De creatieve botsing van levensverhalen van professionele acteurs en lokale bewoners vormt de basis van een vier uur durende theatervoorstelling. Het publiek beleeft zowel de binnen- als de buitenkant van het leven in de wijk door de ogen van haar bewoners.
In de Organisatiesafari werken drie organisaties samen aan elkaars verandering. Elke organisatie brengt een eigen actuele verandervraag in. De andere twee organisaties werken op locatie aan de vraag van de derde. Zo krijgt je eigen organisatie een frisse blik en een interventie van de anderen. Dat zijn acties die letterlijk ingrijpen in de organisatie.
Modemaker Bas Timmer ontwikkelde de Sheltersuit in reactie op het overlijden aan onderkoeling van een bekende van hem. Het is een water- en winddichte jas die kan veranderen in een slaapzak. Bij Sheltersuit werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ex-vluchtelingen samen. Deze achtergronden creëren een unieke dynamiek in de organisatie.
In 1994 startte vloerenspecialist Interface uit eigen beweging met Mission Zero: het doel om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Dat maakte hen tegelijk zelfs concurrerend en succesvol. In dit RTL Nieuwsitem zie je dat ze de EU zelfs om strengere milieuregels vragen. Na één minuut komt Interface in beeld.
In deze korte documentaire vertelt oprichter Yvon Chouinard zijn verhaal en de ontwikkelingen van Patagonia. Zijn grote liefde voor de natuur en volharding zijn indrukwekkend. Je ziet hoe hij steeds het ene initiatief en idee aan het andere verbindt. Vervolgens zie je hoe dat in de hele organisatie gaat leven.
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden in de horecabedrijven, bedrijfs- en partycatering van The Colour Kitchen opgeleid tot horecaprofessionals met een diploma. In dit filmpje krijg je een kijkje in de keuken bij The Colour Kitchen, locatie De Pionier in Utrecht en komen leerlingen en professionals aan het woord.
Follow This is een groep van meer dan 4700 groene aandeelhouders. Ze organiseert aandeelhouderssteun voor oliebedrijven om mee te doen aan het klimaatakkoord van Parijs. Follow This heeft Shell al zover gekregen om een klimaatambitie te formuleren. Oprichter Mark van Baal vertelt in dit filmpje over de missie en ontwikkeling van Follow This.
Soufian Afkir is vakkenvuller bij Albert Heijn. Op een aandeelhoudersvergadering van Ahold maakte hij namens de jongerenafdeling van FNV een verrassend en krachtig statement tegen Ahold-baas Dick Boer. Het filmpje waarop dat te zien ging viral. Door zijn speech ontstond meer discussie over de salarissen bij Ahold en Albert Heijn.
Dit is een interview met de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Hij staat bekend om zijn controversiële werk. Hij kwam in China regelmatig in de problemen door zijn kritiek op de machthebbers. De laatste jaren becommentarieert hij, inmiddels zelf vluchteling, met zijn kunstwerken de vluchtelingencrisis in Europa.
Freke van Nimwegen, een van de oprichters van restaurant Instock, staat in 2017 in de Duurzame 100 van dagblad Trouw. Inmiddels heeft Instock drie vestigingen. Ze koken met voedsel dat anders weggegooid zou worden. In deze video geeft van Nimwegen tips over hoe je thuis ook minder voedsel kunt verspillen.
Het DGTL-festival is een jaarlijks terugkerend elektronische muziekfestival in het paasweekend op de NDSM-werf in Amsterdam. DGTL heeft zich ten doel gesteld om het eerste circulaire festival ter wereld te zijn. Het onderscheidt zich daarmee van het grote aanbod aan festivals door de unieke focus op duurzaamheid en innovatie. Elk jaar gaat DGTL een stap verder.